Η Μπάλα νούμερο 2 στη Χρυσή λίστα!

Το ηλεκτρονικό περιοδικό elniplex.com ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τη Χρυσή λίστα, στην οποία συμπεριέλαβε τα βιβλία παραγωγής του 2021 που ξεχώρισαν κατά την κρίση της συντακτικής του ομάδας. Ανάμεσά τους, στην κατηγορία για παιδιά 8-11 ετών, και το Χάθηκε η μπάλα… ξανά!

Στην κριτική του για το βιβλίο, ο Απόστολος Πάππος, ιθύνων νους του elniplex.com, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά:

Η Ελένη Γεωργοστάθη δημιουργεί ένα δεύτερο βιβλίο, δίχως να ανακυκλώνει τον κόσμο του πρώτου. Φέρνει τα δυο κορίτσια στο επίκεντρο, τα τοποθετεί στον πυρήνα ενός κατά γενική πεποίθηση αντρικού αθλήματος, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει τα δύο αγόρια σε ένα άθλημα από εκείνα που χαρακτηρίζεις αντιδημοφιλή και ο μέσος πατέρας δεν συμπαθεί για τους γιους του. Αυτό το αναποδογύρισμα είναι μια ωραιότατη γροθιά σε στερεότυπα, είναι ένας κανονικός κόσμος και η συγγραφέας προσπαθεί να τον τοποθετήσει ως τέτοιον στον αναγνώστη, σε στυλ «δεν σου σπάω τα ταμπού τώρα, είναι πολύ φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

[…] Πάνω σε αυτά τα υλικά, η συγγραφέας τοποθετεί πολύ χιούμορ, νόστιμες ατάκες, εκρηκτικούς διαλόγους και την μετέωρη ένταση των παιδιών (και αδερφιών) αυτής της ηλικίας και δημιουργεί μια ευχάριστη ιστορία αδερφικής αγάπης και αδερφικής ασυμφωνίας, μια ιστορία για τις έμφυλες ταυτότητες και ρόλους και το πόσο στερεότυπο έχουμε ταΐσει και μπολιάσει μικρούς και μεγάλους (το ίδιο κατόρθωμα για άντρα είναι θρίαμβος και παγκόσμιος σταρ, για γυναίκα είναι άλλη μια μέρα στη δουλειά) και εν τέλει μια ιστορία μετάβασης προς την εφηβεία και την ενηλικίωση που είναι μια πορεία σύγκρουσης, αναδιάταξης, σύνθλιψης  και επανεύρεσης του εαυτού.

Κατά βάση τα δύο βιβλία Χάθηκε η μπάλα είναι δυο εύστοχες βολές σε νεκρό χρόνο κόντρα στα στερεότυπα, στην αναμενόμενη έκβαση, στις στρωτές ζωές. Ρεαλιστικά, σε επαφή με την πραγματικότητα και την σύγχρονη ελληνική οικογένεια”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Τις ευχαριστίες μου στην ομάδα του elniplex!

Να σημειωθεί εδώ ότι στη Χρυσή λίστα για τα βιβλία του 2017 είχε συμπεριληφθεί και το Χάθηκε η μπάλα!