Δυο λόγια για τη νέα σχολική χρονιά – Πινάκιο, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η σελίδα Πινάκιο ζήτησε από μένα και άλλους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά να γράψουμε δυο λόγια για τη νέα σχολική χρονιά. Παρότι πάνε δυο χρόνια από τότε, δε θα άλλαζα ούτε κόμμα από εκείνο το κειμενάκι, που με αφορμή τη άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες προσθέτω σήμερα στην ιστοσελίδα μου.

Αρχή της σχολικής χρονιάς και θα ’θελα να ευχηθώ στους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, να μπορέσουν να βρουν σε κάτι απ’ όλα όσα ακούσουν ή μάθουν στο σχολείο μια μικρή κλειδαρότρυπα, μια φωτεινή χαραμάδα, ένα μυστικό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στη χαρά της ανακάλυψης, στην ομορφιά της δημιουργίας, στη μεγάλη περιπέτεια του μέλλοντος. Κι ακόμα, στη συνύπαρξη και στη συναναστροφή με το όποιο άλλο αντιπροσωπεύουν οι φίλοι κι οι συμμαθητές τους να ανακαλύψουν νέες εκδοχές του κόσμου τους ή ακόμα και του ίδιου του εαυτού τους.


Όσο για μας τους γονείς, ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας δεν έχουν ανάγκη από δανεικά όνειρα – τα δικά τους τους φτάνουν και τους περισσεύουν. Ας τα στηρίξουμε, με την επίγνωση ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ίσως και να διαθέτουν άλλους τρόπους, άλλες δεξιότητες ή κι άλλες αδεξιότητες από μας. Κι έχοντας σταθερά κατά νου ότι στη διαμόρφωσή τους δε συμβάλλουν μόνο οι σχολικές γνώσεις κι επιδόσεις ή οι εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά κι ο χρόνος που μοιραζόμαστε εμείς μαζί τους – η κουβέντα γύρω απ’ το τραπέζι, η βόλτα στην πόλη, το παιχνίδι στο πάρκο, οι εντυπώσεις από μια ταινία, μια συναυλία, ένα βιβλίο. Ας είμαστε κυρίως και ουσιαστικά παρόντες.