Χάθηκε η μπάλα!

xathike-i-mpala-exofylloΤίτλος: Χάθηκε η μπάλα!
Εκδότης: Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN13: 978-618-01-1875-9
Ημερομηνία έκδοσης 30/03/2017
Εικονογράφος: Στρούτση Αγγελική
Ηλικία:
Σελίδες: 104

Ανατύπωση: 4η

Πότε θα σταματήσει επιτέλους ο καιρός να κάνει τρέλες;
Κι ο μπαμπάς θα πάψει κάποια στιγμή να καίει το φαγητό;
Πώς θα τα βγάλει πέρα ο Αντρέας με τον Άρη και την παρέα του;
Τι ρόλο παίζουν η Σόφη κι η Φώφη;
Γιατί είναι κακό να πας για κατασκήνωση στην αυλή του κολλητού σου;
Κι άραγε, φτάνει ένα δεκαήμερο για να βρεις τις απαντήσεις σε τόσα αγωνιώδη ερωτήματα;

Ή μήπως θα χαθεί τελείως η μπάλα;
---

Βραχεία λίστα Βραβείου περιοδικού "Αναγνώστης" 2018

Βραχεία λίστα Βραβείων Βιβλίου Public 2018

Αγοράστε από: Εκδόσεις Ψυχογιός
Κριτικές

Αλλά αν θέλει μαζί με το ενδιαφέρον της πλοκής να προσφέρει και μια ουσιαστικότερη ανάγνωση της κοινωνίας μέσα στην οποία τα παιδιά μας σήμερα ζούνε και διαμορφώνουν το μέλλον τους, θα πρέπει με τρόπο αυθόρμητο και αβίαστο δίπλα στη δράση να φωτίζει το δράμα, δίπλα στο χιούμορ να τοποθετεί προβληματισμούς. Και βέβαια να ξεφεύγει από μια μονοθεματική θέαση του κόσμου μέσα στον οποίο ο μικρός πρωταγωνιστής βιώνει όλα όσα ζει και ο αναγνώστης του – αυτός σίγουρα κάτω από συνθήκες πολυδιάστατες και σύνθετες.
Το μυθιστόρημα αντιγράφει τη ζωή, ενώ αυτή αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά της μέσα από εκείνο.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο η αφήγηση διατηρεί τον αυθορμητισμό του νεαρού ήρωα (αγόρι της Ε’ Δημοτικού) και στηρίζεται πάνω σε καθημερινά γεγονότα, παρόμοια με αυτά που σε πολλές πλέον ελληνικές οικογένειες συμβαίνουν.
Η ανεργία του γονιού, αν και είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ανάπτυξης της πλοκής, δεν δραματοποιείται με μεγάλα λόγια, αλλά αφήνεται να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ενηλίκων χωρίς ακρότητες. Η αγριότητα στις σχέσεις των παιδιών, όπως και οι πρώτες αισθηματικές τους ανησυχίες, αλλά και οι προτάσεις υποστήριξης της ισότητας των φύλων, κυκλοφορούν αβίαστα μέσα στις σελίδες και το αποδεκτά αίσιο τέλος ικανοποιεί τον αναγνώστη χωρίς πάντως και να τον αποκοιμίζει.

Μάνος Κοντολέων, Διάστιχο, 14 Απριλίου 2017

....Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο ανακαλύπτει πως αυτό είναι το βασικό εύρημα που κρατά δεμένη την πλοκή, χωρίς όμως να αποτελεί και το κύριο θέμα του. Το Χάθηκε η μπάλα! είναι ένα πολυθεματικό, μικρής σχετικά έκτασης μυθιστόρημα (93 σελίδες), το οποίο μέσα από έναν έξυπνο και "προκλητικό" για τους μικρούς αναγνώστες τίτλο, κερδίζει αρχικά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κι ενώ ξεκινώντας το διάβασμα θεωρείς πως θα διαβάσεις κάτι σχετικό με το μπάσκετ (το εξώφυλλο προδίδει το άθλημα), από τις πρώτες κιόλας σελίδες καταλαβαίνεις πως η έκφραση "Χάθηκε η μπάλα" δεν αναφέρεται μόνο στο μπάσκετ. […] Με πολύ απλό, αισιόδοξο και χιουμοριστικό ύφος η Ελένη Γεωργοστάθη κατορθώνει να μιλήσει για ποικίλα και δύσκολα θέματα που μπορεί να απασχολούν ένα σύγχρονο παιδί. Κι ενώ η ανεργία, η οικονομική κρίση και ο εκφοβισμός αποτελούν θέματα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν την παιδική λογοτεχνία με έντονα πολλές φορές τα στοιχεία του διδακτισμού, η συγγραφέας κατορθώνει να μιλήσει για αυτά που μπορεί να απασχολούν την καθημερινότητα όλων μας, όπως θα μιλούσε στα παιδιά της ή όπως θα αφηγούταν σε κάποιον περιστατικά από τη ζωή της.

Χρύσα Κουράκη, Λέσχη Ανάγνωσης, 27 Απριλίου 2017

Είναι από τις λίγες φορές που ένα βιβλίο για παιδιά φεύγει τόσο γρήγορα και διασκεδαστικά. Μια ιστορία καθημερινής τρέλας μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού που τη ζει στο πετσί του μέσα στο ίδιο του σπίτι: οι οικονομικές δυσκολίες, μια απόλυση μέσα στην οικογένεια, οι φίλοι του, οι ξαδέρφες του, ένα καλοκαίρι που δεν λέει να τους κάνει τη χάρη να ζεστάνει, ένας αγώνας μπάσκετ που θα κρίνει τη ζωή τους και θα τους κάνει όλους να δουν πως έρχονται καλύτερες μέρες. Αναζητήστε το!

Ζωή Κοσκινίδου, Κόκκινη Αλεπού, 12 Μαρτίου 2018

Ένα πολύ -πολύ διασκεδαστικό βιβλίο που θα αρέσει ακόμη και στα αγόρια που δεν τρελαίνονται για διάβασμα. Ενώ μέσα από τις δεξιοτέχνισσες ξαδέρφες Σόφη και Φώφη βάζει τέλος στα αθλητικά στερεότυπα!

Κώστας Στοφόρος, Literature, 12 Απριλίου 2017

Όχι, δεν χάθηκε η μπάλα καθώς διάβαζα αυτό το διασκεδαστικότατο βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη (μαμά, επιμελήτρια εκδόσεων, συγγραφέας και μπλόγκερ). Δεν χάθηκε γιατί το διάβασα απνευστί. Το ρούφηξα σαν δροσερή, καλοκαιρινή λεμονάδα. Ίσως επειδή η αθώα παιδική του διάσταση μου θύμισε μια αλλιώτικη εποχή…τη δική μου παιδική ηλικία. Κάπου εκεί το ’87 με τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας του μπάσκετ. Μου θύμισε τον Νίκο Γκάλη και την εμμονή όλων να μάθουν να βάζουν εύστοχα καλάθια. Γέμιζαν τα γηπεδάκια φωνές. Γέμιζαν οι γειτονιές παιδιά και παιχνίδι. Μεγάλοι και μικροί έσμιγαν σε ένα κοινό τόπο ώστε να μοιραστούν οι γνώσεις, οι γλυκιές ματιές, οι κουβέντες – άλλοτε ανταγωνιστικές και άλλοτε επαινετικές.

Μαρία Ρουσάκη, Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου, 15 Ιουνίου 2017

Μια όμορφη, γρήγορη με πολλές σκηνές ιστορία.
Καλογραμμένη, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τον κεντρικό ήρωα Αντρέα, με λόγο σύγχρονο και ύφος που ταυτίζεται με το σήμερα.
Έλενα Αρτζανίδου, Thinkfree, 16 Μαΐου 2017

Έλενα Αρτζανίδου, Thinkfree, 16 Μαΐου 2017

Το ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και με χιούμορ βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη περπατά τους γνώριμους δρόμους της ανεργίας του πατέρα του σπιτιού, του εκφοβισμού (μπούλινγκ), της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Εκείνο όμως που το διαφοροποεί είναι η "άλλη οπτική". Τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ. Κι όχι απλά παίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας. Κι όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά μπορούν να νικούν τα αγόρια. Πάει το πρώτο στερεότυπο, τεμαχίστηκε παραδειγματικά.

Απόστολος Πάππος, Elniplex, 2 Μαΐου 2017

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα σε ένα βιβλίο από το να κυλάει αβίαστα ο λόγος και η πλοκή του. Όταν το καταφέρνει
-όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κερδίσει τα παιδιά και θα το αφήσουν από τα χέρια τους μόνο όταν φτάσουνστο τέλος. Εγώ πάντως, αν και δεν είμαι παιδί, αυτό έκανα.

Φοίβη Λέκκα, Mothersblog, 18 Αυγούστου 2017

Μια σύγχρονη ιστορία, καλογραμμένη με χιούμορ, αγωνία και προβληματισμούς. Μια ιστορία που θίγει κύρια θέματα της κοινωνίας μας και των μικρών και των μεγάλων μελών της.

Ελένη Μπετεινάκη, Τα παραμύθια του Σαββάτου, 15 Απριλίου 2017

Ένα στοίχημα, ένας προπονητής που δεν έχει ιδέα από μπάσκετ -αλλά ούτε και από μαγείρεμα-, δυο δίδυμες αδερφές που ντριπλάρουν, μαρκάρουν και σουτάρουν σαν επαγγελματίες μπασκετμπολίστριες, ένας αγώνας μπάσκετ -ο πιο σύντομος που έχει γίνει ποτέ- και ένα απρόσμενο μπασκετο-πάρτι γενεθλίων συνθέτουν μια πολύ όμορφη, χιουμοριστική και σύγχρονη ιστορία

Δώρα Ανδρεαδάκη, Parents24, 31 Οκτωβρίου 2017

Η ζωηρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση του παιδιού είναι από την αρχή ακόμα του βιβλίου, καθηλωτική. Πρέπει να τον ακολουθήσεις για να δεις τι θα γίνει! Οι διάλογοι καθημερινοί και πολύ κοντά στην ηλικία του παιδιού, δίνουν στο κείμενο έναν εξομολογητικό χαρακτήρα που θα κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες. Η χρήση του αθλητικού χώρου καθιστά την ιστορία ακόμα πιο οικεία στις ηλικίες που απευθύνεται. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Λέλα Στρούτση φτιάχνοντας τους ήρωες ακριβώς όπως κανείς του πλάθει και στη φαντασία του: απλά παιδιά.

Νάνσυ Χατζή, Βιβλιοπαρουσίαση

Μόλις άφησα πίσω μου την τελευταία σελίδα με διαπέρασε ένα αίσθημα ανακούφισης. Η ελπίδα είναι μια φλόγα που δεν κρυσταλλώνει ποτέ! Και όπως η ίδια η συγγραφέας μού είπε σε συζήτησή μας «…το καλό μάς βρίσκει με τον πιο ανέλπιστο, τον πιο αναπάντεχο τρόπο, αρκεί να έχουμε ανοιχτές κεραίες και αλήθειες μέσα μας».

Θεοφάνης Θεοφάνους, booktour, 22 Απριλίου 2017

Μια φανταστική ιστορία με την μοναδική και σπιρτόζικη γραφή της Ελένης Γεωργοστάθη που διαβάζεται "μονορούφι". Η συγγραφέας με δεξιοτεχνία μας δίνει μια πολυδιάσταστη αφήγηση και ρίχνει σπόρους ερεθισμάτων για σύγχρονα προβλήματα όπως ανεργία, μπούλινγκ αλλά και ισότητα φύλων.

Happy Learning Seeds, 6 Ιουνίου 2019