Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς

το χάρτινο καραβάκι της μαμάς εξώφυλλοΤίτλος: Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς
Εκδότης: Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN13: 978-618-01-0809-5
Ημερομηνία έκδοσης 06/11/2014
Εικονογράφος: Εικονογράφος : Βαβούρη Ελίζα
Ηλικία:
Σελίδες: 48

Ανατύπωση:

Η Σοφία κι η Μαρία έφτιαξαν κάτι φοβερά καραβάκια από χαρτί σήμερα στο σχολείο. Όταν τις ρώτησα πού έμαθαν να τα φτιάχνουν, μου είπαν ότι τους έδειξαν οι μαμάδες τους. Λοιπόν, όταν γυρίσω σπίτι, θα ζητήσω κι εγώ απ’ τη δική μου τη μαμά να μου μάθει. Βλέπετε, όλες οι μαμάδες ξέρουν να φτιάχνουν χάρτινα καραβάκια. Κι οι μπαμπάδες το ίδιο. Γιατί οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες τα ξέρουν όλα…
Μια πανέξυπνη ιστορία για το πώς βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους
---

Βραχεία λίστα για το Βραβείο "Πηνελόπη Μαξίμου σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2014".

Αγοράστε από: Εκδόσεις Ψυχογιός
Κριτικές

Η τρισχαριτωμένη αυτή ιστορία, με την απόλυτα πειστική πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δείχνει άνθρωπο που ξέρει να διηγείται στα παιδιά, γνωρίζει την καθημερινότητά τους και βρίσκει τον τρόπο να τα οδηγεί με χαμόγελο και ρεαλισμό στην κατανόηση των δυνατοτήτων των γονιών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μεταξύ τους αγάπη. Έξοχο!

Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου - περιοδικό Διαδρομές στην παιδική λογοτεχνία, τχ. 118, Καλοκαίρι 2015

Μια τρυφερή ιστορία για να μαθαίνουν οι γονείς πως σκέφτονται τα παιδιά γι’ αυτούς και τα παιδιά για το ρόλο των γονέων. Η συγγραφέας με αυθεντικούς διαλόγους σκιαγραφεί τη σκέψη, τον αυθορμητισμό και τα συναισθήματα των παιδιών, αλλά και την ρεαλιστική εικόνα των γονέων που δεν προσποιούνται αλλά δέχονται να εκτεθούν. Οι γονείς δεν κατεβαίνουν από το… βάθρο της πανσοφίας αλλά αποδέχονται τις ατέλειές τους. Με τον τρόπο αυτό οι μικροί αναγνώστες κατανοούν ότι και οι γονείς μαθαίνουν. Γλώσσα κατανοητή, απλή, εύλογα παιδική. Με ιδιαίτερο τρόπο η Ελίζα Βαβούρη αποδίδει εικονογραφικά σκηνές της μικρής αυτής ιστορίας.

Τασούλα Τσιλιμένη, ηλεκτρ. περ. Κείμενα, 26 Δεκεμβρίου 2014

Μέσα από μια απλή καθημερινή ιστορία, εικονογραφημένη με ζωντανό και ελκυστικό τρόπο, η συγγραφέας μιλάει για τον τρόπο που όλα τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους -ως παντογνώστες- και το πόσο αυτό απέχει τελικά από την πραγματικότητα. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με την ηρωίδα, μιας και όλα πιστεύουν πως οι γονείς τους ξέρουν τα πάντα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους πουν ή να τους δείξουν το ο,τιδήποτε! Κι έτσι ακριβώς τους αντιμετωπίζουν. Όμως το βιβλίο αυτό πετυχαίνει και κάτι άλλο. Υπενθυμίζει στους γονείς πόσα πολλά πράγματα μαθαίνουν κι οι ίδιοι από τα παιδιά τους, πολλά περισσότερα απ' όσα ίσως συνειδητοποιούν. Με αφορμή αυτή την ιστορία λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με τα παιδιά σας για το ότι δεν υπάρχει «φωτεινός παντογνώστης» αλλά μικροί και μεγάλοι που μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Κι αυτό είναι το ωραίο.

Φοίβη Λέκκα, Mothersblog, 28 Νοεμβρίου 2014

Μια ιστορία που δείχνει τη σχέση γονέων και παιδιών. Που μιλεί για την αποδοχή, παραδοχή και συνεργασία. Για την ειλικρίνεια, και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα στην οικογένεια. Δεν θα λησμονήσω την Ελίζα με τις όμορφες φιγούρες των μικρών κοριτσιών της ιστορίας μα και της μαμάς. Μην ξεχνάτε να παραδέχεστε τις αδυναμίες σας, ακόμα και μπροστά στα παιδιά σας. Η χαρά τους να …σας μαθαίνουν είναι απερίγραπτη !

Ελένη Μπετεινάκη, Τα παραμύθια του Σαββάτου, 28 Νοεμβρίου 2014

Μια πρωτότυπη ιστορία για τη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους. Για τον τρόπο που τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους, τη βεβαιότητα τους ότι εκείνοι γνωρίζουν πολλά και μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα. Και από μια άποψη, είναι λογικό και θεμιτό να τους βλέπουν έτσι. Είναι μέρος της σιγουριάς που τα παιδιά μοιράζονται στη σχέση τους με τους γονείς. Είναι θεμιτό και αναγκαίο να μπορούν να ακουμπήσουν τις απορίες τους κάπου με τη σιγουριά ότι θα απαντηθούν. Έτσι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους χάρτη πλοήγησης μέσα στη ζωή.

Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, 4 Μαρτίου 2015

Χαριτωμένη ιστορία 1200 περίπου λέξεων, για τους ρόλους μαθητή και μαθητευόμενου μέσα στην οικογένεια και για το πώς καμιά φορά αντιστρέφονται. Με γλώσσα απλή, σύνταξη κατάλληλη για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και σαφήνεια στην έκφραση, η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Γεωργοστάθη, κέρδισε τη συμπάθεια των μικρών αναγνωστών του σχολείου μας. Το οικείο θέμα βοήθησε να ταυτιστούν με την ηρωίδα, ενώ η αγωνία της μαμάς-συμπρωταγωνίστριας που σταδιακά κορυφώνεται, κράτησε το ενδιαφέρον τους ζωντανό μέχρι λίγο πριν το τέλος της ιστορίας! Σε αυτό φυσικά συνέβαλε και η εικονογράφηση, που, παρούσα σε κάθε σελίδα, συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα του κειμένου, αξιοποιεί το χιούμορ του και κάνει την ανάγνωση πιο ευχάριστη. Το προτείνουμε χωρίς επιφύλαξη σε μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, όπως φυσικά και στους (κατά καιρούς πελαγωμένους) γονείς τους!

Παιδική Λογοτεχνία, 15 Ιανουαρίου 2016

Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία που δείχνει πώς τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους και τι προσδοκίες έχουν από αυτούς. Στα μάτια τους είναι ως παντογνώστες και παντοδύναμοι, που όλα τα ξέρουν και όλα τα καταφέρνουν, είτε πρόκειται για το πιο απλό είτε για το πιο δύσκολο και σύνθετο. Από την άλλη, οι γονείς προσπαθούν να μην απογοητεύουν τα παιδιά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Μαριάννα Κουμαριανού, Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου, 8/7/2015

Το Καραβάκι γίνεται ταινία!

Kinder Club, Μάιος 2019