
Εκδότης: Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN13: 978-618-01-1384-6
Ημερομηνία έκδοσης 17/03/2016
Εικονογράφος: Βαβούρη Ελίζα
Ηλικία: Για παιδιά 5-6 ετών
Σελίδες: 56
Ανατύπωση: 1η
Αγοράστε από: Εκδόσεις ΨυχογιόςΠέρα στη θάλασσα είναι ένα νησί με πράσινα δέντρα και γαλάζια νερά. Τ' όνομά του δεν το ξέρουν στον βαλτότοπο. Όλοι το λένε «το απέναντι νησί». Κι όλοι γνωρίζουν πως, όσο όμορφο κι αν δείχνει από μακριά, κρύβει μέσα στις φυλλωσιές του φοβερά και τρομερά μυστικά. Κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς, μα και κανείς δε θέλει να μάθει. Ώσπου μια μέρα ένας απ’ τους κατοίκους του βαλτότοπου, ο πιο τολμηρός κι ο πιο ονειροπαρμένος, θα αποφασίσει να το ανακαλύψει.
Κριτικές
Η αφήγηση της ιστορίας είναι τριτοπρόσωπη αλλά άμεση. Ο παντογνώστης αφηγητής παρουσιάζει τα όσα διαδραματίζονται άλλοτε φωτίζοντας τον βαλτότοπο κι άλλοτε το απέναντι νησί με τρόπο κινηματογραφικό. Οι διάλογοι ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο την αφήγηση κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η εικονογράφηση ανήκει στη Ελίζα Βαβούρη. Οι εικόνες της είναι πολύχρωμες και χαρούμενες. Μια πολύ όμορφη σκηνή, κατά τη γνώμη μας είναι εκείνη στην οποία απεικονίζονται οι σκιές των ζώων γύρω από τη φωτιά να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Σαν μια σκόρπια παρέα φίλων που ξανάσμιξε σε μια μεγάλη γιορτή ύστερα από καιρό.
Μαίρη Μπιρμπίλη, Elniplex, 16 Μαρτίου 2017
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο που βάζει τον αναγνώστη "απέναντι" από τις προκαταλήψεις του.
Η Ελένη Γεωργοστάθη ξέρει να γράφει με τρόπο που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και ταυτόχρονα να κρατάει ισορροπίες: άλλοτε σε παίρνει από το χέρι και σε σπρώχνει απαλά ώστε να μη χάσεις κανένα δραματικό λεπτό από την εξέλιξη της πλοκής και άλλοτε παραμερίζει στο πλάι και σε αφήνει να βιώσεις με το δικό σου τρόπο τα συμβαίνοντα. Αισθάνεσαι τη συγγραφέα παρούσα συνεχώς μέσα στην ιστορία της, να φροντίζει τους ήρωές της αλλά και τους αναγνώστες της όπως μια στοργική αλλά διακριτική φίλη-μαμά. Αυτή της η έγνοια και η αγάπη αποτυπώνεται λεκτικά με τον τρόπο των παλιών παραμυθάδων και υποστηρίζει ωραία και την οικονομία του λόγου: «Περνούν τα λεπτά, περνούν οι ώρες, κι είναι τόσο μα τόσο βαρετό να περιμένεις ν’ αρχίσει η μάχη, που λέω να σας πάρω από δω στα γρήγορα…για να πεταχτούμε σε ένα άλλο σημείο του νησιού: εκεί όπου προσγειώθηκε ώρες πριν το λαγουδάκι. Θυμάστε;».
Εύη Τσιτιρίδου, Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου, 1 Δεκεμβρίου 2016
Μια υπέροχη ιστορία της Ελένης Γεωργοστάθη για όλα εκείνα που είναι « φυτεμένα» στο μυαλό, γιατί έτσι μας έμαθαν και γιατί κανένας μας δεν έψαξε λίγο παραπάνω για την αλήθεια. Γιατί οι προκαταλήψεις προηγούνται της …γνώσης. Γιατί υπάρχουν πράγματα που απλώς δεχόμαστε πως μπορεί και να είναι έτσι χωρίς να μπαίνουμε σε καμιά διαδικασία απομυθοποίησης και εξερεύνησής τους. Μια ιστορία γεμάτη θάρρος, τόλμη και διάθεση για περιπέτεια. Μια περιπέτεια που χρειάζεται …λύση.
Ελένη Μπετεινάκη, Τα παραμύθια του Σαββάτου, 18 Μαρτίου 2018
Μια ιστορία για την φιλία, την επιμονή, το όνειρο και με το μήνυμα να μην τα παρατάει κανείς ποτέ. Να στηρίζεται στην δική του εμπειρία και ένστικτο. Να συμβουλευόμαστε μεν τους μεγαλύτερους αλλά όταν κάτι δεν αποδεικνύεται είναι καλύτερα να στηριζόμαστε στην δική μας διαίσθηση και …γνώση. Η εμπειρία και η γνώση αποκτιούνται ,με προσπάθεια και χρόνο.Θέλει κουράγιο και ανοιχτό μυαλό η έρευνα, η αλήθεια και η ίδια η ζωή!
“Το απέναντι νησί” είναι η ιδανική ιστορία για να καταλάβουν και τα μικρότερα παιδιά, πόσο τραγικά εύκολα, εγκαθίστανται στο μυαλό των ανθρώπων, ιδέες αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Ιδέες που με το πέρασμα του χρόνου εδραιώνονται, προκαλούν κοινωνικές ανισότητες, διχασμό και διακρίσεις.
Δώρα Ανδρεαδάκη, Parents24, 24 Νοεμβρίου 2016
Η κα Γεωργοστάθη κέρδισε το στοίχημα με το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, καθώς έχει πλάσει μια ιστορία με οικείους ήρωες στα μάτια των παιδιών. Ήρωες που έχουν την ίδια περιέργεια με εκείνα, και νιώθουν την ίδια ακατανίκητη έλξη για το άγνωστο και το απαγορευμένο.
Καλλιόπη Κρητικού, 21 Απριλίου 2016
Δε φοβάμαι να πάω στο απέναντι νησί
Project του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ποταμιάς Θάσου με την επίβλεψη της νηπιαγωγού Βίκυς Ξανθοπούλου